Kalçada Enjeksiyon Sonucu Apse Ve Tedavisi

Kalça üzerinde enjeksiyon uygulamalarının çeşitli sebepler ile doğru bir teknik ve doğru noktaya uygulanamaması sonucu, kimi zamanlar zerk edilen ilacın kas içerisine iletilemediği olmaktadır. Bu durum ise ilacın kas dokusunun üst tabakasında birikmesine neden olmaktadır. Eğer bu biriken ilaç yeterli zamanda vücut içerisine yedirilemezse de, birikmenin olduğu noktada enjeksiyon apsesi meydana geliyor.

Yanlış teknik kullanımı ya da aynı yerde birden fazla çekim yapılması kalçada enjeksiyon sonucu apse tedavisi gerektirebilir. Özellikle yanlış bölgeye uygulanan enjeksiyonlar nedeniyle, enjeksiyon bölgesinde iltihaplanmalar yaşanabilir. Doktorların verdiği ilaçların iğne şeklinde uygulanması ve dokuların iltihaplanması birçok kişi siyatik sinirin yaralanmasıyla karşılaşabilir. Kalça yapısındaki hassasiyet, yaşlılık, yanlış uygulama bu komplikasyona neden olabilir. Genelde acemilikten kaynaklanan bu tür enjeksiyonlar, kullanılan iğnenin büyük ve uzun olması, hastanın kendini kasması sonucu apse sorununa neden olabilir. Bünyeye göre değişen bu olgunun tedavisinde cerrahi drenaj uygulanır.

Kas İçi Enjeksiyon Nedir?

Tıp Fakültesi ve Hemşirelik okullarında deri altından uygulanan iğneler 2-5 cc’lik ilaç verilmesi için öğretilir. Hasta kaşektik (aşırı zayıf), yaşlı ya da çocuksa bu miktar en fazla 2 cc olarak belirlenmiştir. Enjeksiyonlarda kullanılan iğnelerin 23-20 numarasında ve minimum 3.8 uzunluğunda olması gerekir. Kas altı enjeksiyonu, kemik , damar ve sinir yapısından uzak bir bölgeye yapılır. Sinire ya da damara denk gelmesi halinde kalçada enjeksiyon sonucu apse tedavisi gerektiren durumlar yaşanabilir.

Enjeksiyonlar kalça, bacak üstü ve omuz bölgelerinden yapılır. Uygun olarak yapılmadığında apse gibi sorunların görülmesi kuvvetle muhtemeldir. Ciddi bir sağlık sorununa işaret eden kas içi enjeksiyonlarda siyatik sinir yaralanmaları en sık rastlanan sorunlar arasındadır. Bu bölgedeki yaralanmaların yanı sıra, damar ya da damara yakın bölgelerdeki enjeksiyonlar apseye neden olabilir.

Enjeksiyon Apsesi Nedir?

Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan şişlik, kızarıklık ya da ağrı "apse" olarak adlandırılır. Genelde diş hekimliğinde karşımıza çıkan bu kavram, vücudun her yerinde görülebilir. Genelde kalçada enjeksiyon sonucu apse tedavisi antibiyotikli merhemle ya da apsenin doktor tarafından açılarak içinin boşaltılması şeklinde yapılır. Apseler sıcak ve soğuk olmak üzere iki çeşittir. Sıcak olan, ağrılı ve ateşli olan apse çeşitleridir. Apsenin oluşma nedeni mikroorganizmalardan kaynaklanmaktadır. Terleme ve hastada zayıflama görülür. Tedavisi için cerahatin boşaltılması gerekir. Bilinçsizce hasta tarafından yapılan uygulamalar ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Apsenin çevresi sert iç kısmı ise oynaksa sıcak apsedir.

Soğuk apse ise verem hastalıklarında sık sık görülür. Elle tutulduğunda sıcak değildir ve ağrı da yapmaz. Çene, bel ve boyun bölgelerinde sıkça rastlanmaktadır. Apselerin tedavi edilmemesi halinde sağlığa zarar vermeleri söz konusu olmaktadır.

Kalçadaki Apse Nasıl Düzelir?

Çeşitli sağlık sitelerinde hastaların sıkça soru sorduğu konu olan kalçada enjeksiyon sonucu apse tedavisi bilinçsizce uygulandığında sorunun daha fazla büyüdüğü gözlenir. Soğan ya da sıcak uygulamalar apsenin daha fazla sorun yaratmasına neden olabilir. Bilinçsizce iğneyle cerahatin akıtılması enfeksiyon riskini arttırır. Hekimler içini boşaltacak birçok yöntem kullanarak, apsenin sağlıklı biçimde akıtılmasını sağlamaktadır. Bir iki günden fazla süren durumlarda doktora gidilerek bilgi verilmeli ve apsenin tedavi edilmesi sağlanmalıdır.

Kalça İğne Apsesinin Cerrahi Drenajı

En doğru tedavi doktorun cerrahi drenaj işlemi yapmasıdır. Bunun dışındaki yöntemlerle apsenin tedavi edilmesi mümkün değildir. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu durum, doku tahribatının yol açtığı etkilerin azalacağı biçimde gerçekleşmektedir. Lipom ya da çıban olup olmadığının tespit edilmesi son derece önemlidir. Çünkü bu tür bir durum varsa, ciddi sağlık sorunları da buna neden olabilir. Doktora sormadan bu tür yaraların tedavi edilmeye çalışılması ya da bilinçsizce kurcalanması daha büyük problemlere yol açabilir. Bu yüzden dikkatli olunması tavsiye edilmektedir.

İlacın istenilen noktaya ulaşamaması ve dağılamamasının belli başlı sebepleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemli olanı dikkatsizliktir. Eğer iğneyi vurulduğunuz ortam kalabalık ise ya da iğneyi yapacak görevli dalgınsa, kas dokusu yerine damar yoluna ya da kemik dokuya iğne yapılabilir. Bu durum ise çok daha tehlikeli sonuçların doğmasına neden olabilmektedir. Bunun yanında yanlış iğne seçimi ve duruş pozisyonunun yanlış alınması da enjeksiyon apsesi oluşumuna neden olabilmektedir.

Her alanda olduğu gibi, böyle bir sorunla karşılaşıldığında da doktor kontrolünden geçmek oldukça önemlidir. Böylesi durumlar için ilaç ve antibiyotik tedavisi faydalı olmaktadır. Bunun yanında, alkol yardımı ile şişkinlik olan bölgeye titretme yöntemi ile yapılacak bir masaj da ilacın dağılmasına yardımcı olacaktır.